maandag 5 januari 2015

Raoul Dufy: een veelzijdig kunstenaar

 
Toen ik kunstgeschiedenis volgde tijdens de middelbare school en mijn vervolgstudie, maakte ik kennis met de Franse kunstenaar Raoul Dufy (1877-1953). Hoewel hij niet zo bekend is geworden als tijdgenoten Matisse en Van Dongen heeft hij toch zeker een belangrijke rol gespeeld en vooral prachtige werken nagelaten. Zoals elke schilder heeft hij geëxperimenteerd met verschillende stijlen. Zijn luchtige schilderijen in pastel-tinten spreken mij het meest aan. De taferelen zijn herkenbaar en vol 'joie de vivre': paardenrennen, zeilregatta's, bloemen, opera en casino's.


Wellicht minder bekend is dat Dufy niet alleen schilderijen maakte maar ook stoffen ontwierp. Hij drukte letterlijk en figuurlijk zijn stempel op de modewereld van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij had een succesvolle samenwerking met couturier Paul Poiret en leverde meer dan 5000 stofpatronen, waarvan sommige nog altijd worden geproduceerd door de gerenommeerde zijdeproducent Bianchini-Férier in Lyon.



Ben je nieuwsgierig naar het werk van Raoul Dufy? Kom dan snel naar het Singer in Laren. Tot en met 11 januari kun je daar de overzichtstenstoonstelling bekijken met meer dan honderd schilderijen, tekeningen, aquarellen, stofontwerpen en jurken, gemaakt met stofontwerpen van Dufy.

Kijk voor meer informatie op www.singerlaren.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten